Inzetten vermindering drinkwatergebruik
Uit de Waterfootprint blijkt dat zowel de toeristen (190 liter/dag) als de inwoners (143 liter/dag) van de waddeneilanden ten opzichte van de rest van Nederland (120 liter/dag) relatief veel water verbruiken. Er wordt ingezet op het verminderen van het gebruik van drinkwater.
PWN en gemeente Texel
Toekomst
Realiseren lokale drinkwatervoorziening
Op termijn een lokale drinkwatervoorziening op het eiland realiseren in plaats van het water transporteren door de onderzeese waterleiding.
PWN en gemeente Texel
Verkennende fase
Rainproof bouwen stimuleren
Bij veranderingen in stedelijke omgeving zoveel mogelijk rainproof toepassingen realiseren om de overlast na extreme neerslag te voorkomen. Zoals water opvangen en vertraagd afvoeren, minder– en open verharding, niet bouwen op lage locaties, ophogen vloerhoogte etcetera. Ook groene daken en groene tuinen dragen bij aan het beperken van overlast. Zie de website van Huisje Boompje Beter voor meer informatie.
Gemeente Texel
Toekomst
Verharding openbare ruimte verminderen
Een ander aandachtspunt is de grote verharde oppervlakten in stedelijk gebied. De gemeente Texel gaat onderzoeken welke vormen van waterdoorlatende verharding toegepast kunnen worden om de piekafvoer als gevolg van hevige regenbuien te verminderen.
Gemeente Texel
Toekomst
Afkoppelen regenwater van riool
In de meeste gevallen komt het regenwater dat rondom het huis valt terecht in het riool. Steeds vaker kiest men voor het afkoppelen van regenwater waardoor het water op eigen terrein wordt benut. Bewoners wordt gevraagd de stromen gescheiden aan te bieden om het rendement van het regenwaterriool zo groot mogelijk te maken.
Gemeente Texel
Toekomst
Experimenteren peilopzet
Trapsgewijs omhoog zetten van de stuwen in het vroege voorjaar in gezamenijk overleg per gebied. het overleg bestaat uit veelvuldig contact wat onder andere gaat over het bepalen van de waterstand in het voorjaar, het vasthouden van het water in het secundaire systeem en het laten zakken van de waterstand in het najaar.
Agrarische sector en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Toekomst
Pilot: Benutting gezuiverd afvalwater Everstekoog
Benutting van het gezuiverde afvalwater (effluent) van Everstekoog in tijden van grote droogte. Op de totale waterbalans van Texel is het aandeel van het effluent nog steeds zeer gering, maar het kan in tijden van droogte misschien net het verschil maken tussen wel en niet overleven van gewassen en natuur.
Agrarische sector en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Verkennende fase