PWN legt nieuwe waterleiding tussen Den Helder en Texel

Drinkwaterbedrijf PWN gaat een nieuwe waterleiding onder het Marsdiep aanleggen tussen Den Helder en Texel. Dit gebeurt door middel van een ‘horizontaal gestuurde boring’. Over een afstand van 4.600 meter wordt er vanaf twee kanten een gang geboord, zowel vanaf het terrein van de Koninklijke Marine in Den Helder als vanaf het terrein van het NIOZ op Texel. Vervolgens wordt de nieuwe waterleiding in één keer van Den Helder door het boorgat richting Texel getrokken. Op dit moment worden de stalen buizen van 18 meter lang gelast en gecoat. Het boren start in april.

Ongevoelig voor bodemerosie

Op dit moment wordt Texel nog voorzien van drinkwater door twee zinkers (waterleidingen), die in de jaren ‘80 zijn aangelegd. In 2013 brak één van de twee leidingen. De breuk werd veroorzaakt door een sterke stroming die de leiding had bloot gespoeld en plaatselijk verzwakt. De toenmalige technieken zorgden er namelijk voor dat de leidingen slechts een meter of vijf in de zandbodem zijn ingegraven. De nieuwe leiding, met een diameter van 30 centimeter, wordt aangelegd door aannemer LMR Drilling GmbH, op een diepte van 85 meter (ten opzichte van het waterpeil). Deze techniek zorgt ervoor dat de nieuwe leiding zo diep ligt dat de nieuwe leiding ongevoelig is voor bodemerosie.

Met de komst van deze nieuwe leiding zijn de Texelaars, ook in de toekomst, altijd verzekerd van schoon en zuiver drinkwater.

Lees meer over de nieuwe waterleiding tussen Den Helder en Texel.

Bron:
https://www.texel.nl/mozard/!suite05.scherm1070?mN...